De geschiedenis

 

1795

1 januari 1795

Bakkerij Maassen is een familiebedrijf en bestaat al sinds 1795. De zaak is van vader op zoon over gegaan en Bernard was al de zevende generatie.

Om even bij het begin te beginnen:

Over de allereerste jaren is helaas weinig informatie te vinden, behalve de inschrijving in de Kamer van Koophandel of althans destijds het Schepenregister.

Wel weten we dat Martinus Maassen, een van mijn overgrootouders in 1817 op de Dorpsstraat 1 in Wanroij (destijds waren die straatnamen er nog niet) een winkel in kruidenierswaren en manufacturen had. Vanaf dat moment is de geschiedenis wel bekend, doordat het vanaf die tijd allemaal beter geregistreerd werd.

1 april 1817

De boerderij op de vorige foto is de verbouwde boerderij waarover dadelijk meer informatie volgt, maar dit is dus waar het allemaal begon.

Doordat Wanroij rond 1817 nog geen 1000 inwoners had, was alleen een winkel niet genoeg. Martinus was daarom ook nog leidekker en maakte in de winkel klompen. Martinus stierf in 1875 op 88-jarige leeftijd.

Vroeger, om nog even een extra stukje geschiedenis mee te geven, waren er nog geen bakkers.

De meeste boeren hadden een bakhuis waarin een gemetselde oven stond en er werd van eigen oogst rogge- en tarwebrood gebakken. Het melk- oftewel witbrood was toen nog onbekend.

 

De derde generatie, Hermanus Maassen Martinus’ zoon, had voor de dood van zijn vader het bedrijf al overgenomen en had zich in Nijmegen gespecialiseerd in het maken van beschuit. Dit verkocht hij dan ook in de winkel volgens eigen recept. De winkel zat toen nog in de oude boerderij (de foto hierboven is de verbouwde variant van de oude boerderij).

Hermanus liet de lage boerderij met rieten dak uit 1730 optrekken en er kwam een nieuwe kap met dakpannen op, zoals hierboven is te zien. Hermanus stierf in 1909.

 

1 april 2010

Na een opleiding aan de Middelbare Detailhandelschool, afgerond met diploma, nam Bernardus Maassen (Bernard), als zevende generatie de zaak over.

1850

1 april 2016

Rond 1850, de tijd dat Hermanus de bakkerij had, waren er in Wanroij drie bakkers waaronder hij. Naast de bakkerij hadden zij samen nog een herberg, 2 koeien en een paar varkens om toch goed rond te kunnen komen.

Wanneer er een dokter nodig was moest deze per rijtuig uit Gennep of Boxmeer komen. Banken bestonden er in die tijd ook nog niet, dus het geld moest geleend worden van de rijke boeren. Winkeliers betaalden patentrecht, want belasting bestond toen ook nog niet. Dit
was vier gulden per jaar en Hermanus Maassen ging hiervoor vier keer per jaar te voet naar Boxmeer om telkens een gulden af te betalen.

De eerste fietsen kwamen rond 1890. Bernardus Maassen, Hermanus’ zoon, had de tweede fiets in Wanroij en kon op deze manier sneller de juiste ingrediënten halen.

In de loop der jaren kwamen er nog vier bakkers bij, maar uiteindelijk is alleen Bakkerij
Maassen overgebleven.

 

De derde generatie was Hermanus’ zoon, Bernardus Maassen, zoals hiervoor al genoemd, die bekend werd in Wanroij en omliggende dorpen met Mosse oftewel Wanroijse beschuit. Bernardus stierf in 1957.

1 april 2016

Hermanus Maassen (Herman/opa Maassen), de vierde generatie, had de zaak lang voor de dood van zijn vader al overgenomen en had al in 1932 het pand van de oude Hermanus Maassen laten afbreken om er het huidige pand te bouwen. Hier richtte Hermanus zich vooral op het maken van beschuit. Zijn producten werden verkocht in het hele land van Cuijk, dat uit meer dan 80 winkels bestond.

In het begin van de jaren zeventig werd de concurrentie van de fabrieksbeschuit zo groot, dat er een eind kwam aan het ambachtelijk beschuitbakken. De nadruk kwam te liggen op brood en banket.

Hermanus stierf in 2005 op 96-jarige leeftijd.

1 april 2016

Hierboven is te zien hoe de winkel eruit zag toen Herman de zaak nog gaande hield. Het was dan ook meer een kleine supermarkt met van alles en nog wat in plaats van de bakkerijen die wij op de dag van vandaag kennen.

1 april 2016

Op deze foto, Bernard met zijn vader Hermanus, moeder Petronella en zus Martine.

1 april 2016

Banket vitrine destijds in de nieuwe winkel.

Van links naar rechts: Bernard, Oda, Bertie, Marion en Trees.

1 april 2016

Voor de 2e verbouwing van '93.

1 april 2016

In 1993 werd de winkel voor de tweede keer verbouwd en hierbij werd het pad voor de winkel betegeld en werd de gevel geheel aangepast tot de staat waarin deze nu verkeerd.

1 april 2016

Huidige situatie

Ook werd de bakkerij met een flink stuk uitgebouwd, omdat de broodbakkerij meer plaats nodig had om aan de vraag te voldoen. Het hele stuk dat op deze foto te zien is is nu dus de broodbakkerij.

 

Neem een kijkje in onze winkel voor ons uitgebreide Sintassortiment en direct na Sinterklaas ons kerstassortiment!

Kerstpakketten/relatiegeschenken nodig? Vergeet niet om deze tijdig te bestellen…